Βυζαντίου 194 00 Κορωπί Email: info@cactusgarden.gr +30 693 289 9333

Γενικά στοιχεία

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα με το θαυμάσιο κλίμα η καλλιέργεια των κάκτων έχει γίνει ένα ενδιαφέρον και πολύ συναρπαστικό χόμπι.

Υπάρχουν είδη που μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα και άλλα με ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη τους, για τα οποία θα πρέπει να τηρήσετε ορισμένους κανόνες, για να μην σας δημιουργήσουν προβλήματα.

Μερικές χρήσιμες οδηγίες για κάκτους και παχύφυτα που σας σημειώνω, θα σας βοηθήσουν, εφόσον βέβαια φροντίσετε να τις εφαρμόσετε όσο γίνεται πιο πιστά, να αναπτύξετε τα φυτά σας με επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν τα διατηρείτε μέσα στο σπίτι η έξω στο ύπαιθρο.

Φωτισμός – Θερμοκρασία
Το κλίμα μας είναι ιδανικό, γιατί με την μεγάλη ηλιοφάνεια που έχουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι απαραίτητες. Τα φυτά όμως δεν πρέπει να εκτίθενται για μεγάλο διάστημα σε μεγάλο κρύο.

Σύνθεση του Μείγματος της Γλάστρας
Πρέπει να είναι πορώδες ώστε να γίνεται καλή αποστράγγιση του νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μέρη φυλλοχωμα καλής ποιότητας κοσκινισμένο και 1 μέρος άμμου καλά πλυμένη ποταμίσια η από την θάλασσα.

Πότισμα
Ποτίζετε από πάνω γιατί έτσι ξεπλένετε τα φυτά σας, αργά το απόγευμα η το βράδυ. Αν έχετε ενδοιασμούς για το αν τα φυτά σας χρειάζονται πότισμα η όχι τότε μην τα ποτίσετε καθόλου. ΤΟ πότισμα ΕΙΝΑΙ η ΒΑΣΗ της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ σας σε όλη την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει.

Ποτίζετε λοιπόν συγκρατημένα και προσεκτικά. Όταν περάσει η εποχή της ανάπαυσης στην αρχή της άνοιξης δηλαδή πρέπει να αρχίσετε το πότισμα προσεκτικά αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα του νερού καθώς θα βελτιώνεται ο καιρός και οι γλάστρες θα στεγνώνουν ποιο γρήγορα. Το καλοκαίρι ποτίζετε τα φυτά σας καλά. Ποτίζετε όμως μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι τελείως στεγνό.

Λίπανση
Ρίχνετε λίπασμα όταν αρχίσει η εποχή της ανάπτυξης των φυτών σας με το πότισμα, τους καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή και όχι τους κρύους μήνες του χειμώνα όταν τα φυτά σας βρίσκονται στην εποχή της ανάπαυσης.

Μεταφύτευση – Αλλαγή Γλάστρας
Πάντα προοδευτικά σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα

Σας εύχομαι καλή εφαρμογή
Νίκος Φιρφιλής
Καλλιεργητής Κάκτων.